Стотици години играчите ширум светот уживаат во возбудувања на играњето рулет и секогаш се обидувале да најдат начин да ја добијат играта и да ги зголемат сопствените шанси. Во ова време беа пронајдени неколку системи, со различни нивоа на успех. Еден од најпопуларните системи е системот Martingale, а како што сугерира името, Reverse Martingale стратегија (исто така позната како Anti Martingale System) нуди сосема поинаков пристап кон играта од оригиналот.

Во следните редови ќе се обидеме да ви ги доближиме предностите и недостатоците на овој систем.

Историја

Стратегија Reverse Martingale (исто така позната како Paroli) се смета за еден од најстарите системи за коцкање досега. Постојат докази дека се користел во Италија во 16 век, во игра позната како Basset Hound. Во моментов, овој систем е широко користен кога се игра рулет и бакара, но може да се користи во речиси секоја игра која користи облози кои имаат 50 проценти шанси за победа, како што се крепс, сик бо, па дури и блекџек, со одредени специфични модификации.

Функционирање на Reverse Martingale

Reverse Martingale е едноставна како и оригиналот. Класичната стратегија Martingale е дизајнирана да ги надомести загубите настанати по лоша серија, така што Reverse Martingale го прави токму спротивното. Тој е дизајниран да ги искористи предностите од добитна серија, зголемувајќи ги влоговите за играчот кој е во победничката серија. Според системот, играчите треба да ги удвојат своите добивки по секоја победа, а доколку дојде до загуба, тие се враќаат на почетната сума како облог.

Многу важен дел од овој систем е одлуката на играчите колку време ќе поминат на маса со играта. Некои играчи прават големи добивки додека играат се додека имаат победничка серија и заминуваат со голема добивка, додека други се одлучуваат да одиграат само уште неколку вртења и да видат дека сите нивни пари ги снемува. Играчите можат само да ги постават своите граници, кои обично се засноваат на нивниот стил на игра, но важно е да се придржуваат до нив кога играат.

За да се осигураат дека можат правилно да го применат овој систем, играчите ќе мора да ставаат облози со еднаква вредност како што се повисоки/пониски, црвени или црни или парни/непарни. За Reverse Martingale, најдобрата рулет игра е француски рулет.

Иако оваа стратегија звучи прилично примамливо, самата идеја за „низа“ е пример за грешка на играчот (погрешно верување дека минатите настани влијаат на можноста нешто да се случи во иднина), бидејќи секое вртење на рулет е независно од сите други вртења предходно.

Тркало за рулет
Тркало за рулет

Дали оваа стратегија функционира?

ЗА – Ако играчот има среќа да влезе во победничка низа, системот Reverse Martingale е дизајниран да го зголеми неговиот профит, бидејќи играчот ќе го удвои влогот по секоја победа. Помал ризик е вклучен во споредба со оригиналната стратегија Мартингал, бидејќи играчот го зголемува влогот со парите што ги добил од казиното.

Овој пример илустрира колку е ефективен системот Reverse Martingale. Ако играчот се обложи со 10 евра на црвено и победи во тој спин, тој ќе мора да го удвои следниот облог на 20 евра, а следниот облог на 40 евра. По четвртиот последователен победнички спин, играчот ќе треба да вложи 160 евра. Ако изгуби во тоа вртење, играчот нема да има вкупна загуба без оглед на губењето висок влог, бидејќи играчот започна со влог од 10 евра и оствари профит од 150 евра од претходните вртења. Ако играчот одлучи да ја прекине играта по четвртиот последователен спин, како во овој пример, тогаш играчот ќе оствари вкупна добивка од 150 евра.

Теоретски, играчот треба да оствари повеќе профит со користење на системот Reverse Martingale, но во реалноста, овој систем има повеќе недостатоци отколку предности.

ПРОТИВ – Овој систем се потпира на евентуална победничка серија што можеби никогаш нема да се случи во реалноста. Дури и ако играчот има толку среќа да ја доживее таа серија, удвојувањето на влоговите по секое освоено вртење значи дека едно изгубено вртење може да доведе до губење на вкупната добивка, освен ако играчот не ја прекине играта навреме. Секое вртење е целосно независно од кое било друго вртење, така што е можно играчот да доживее долга негативна серија во текот на која целосно би се намалил неговиот износ за игра.

Најголемиот недостаток на овој систем е што системите како Martingale или Reverse Martingale, успеваат да ги убедат играчите дека можат да го елиминираат лимитот на казиното. Ограничувањето на казиното се создава со зелена нула на масата, што значи дека шансите се секогаш на страната на казиното. Ова значи дека можноста за ставање подеднаков облог е нешто под 50 проценти. Поради ограничувањето на казиното, казиното речиси секогаш победува на долг рок и ниту еден систем на рулет не може да го компензира тоа. Иако неколку стратегии може да изгледаат прилично убедливи, ниту една не е целосно докажана и важно е играчите да запомнат дека секогаш е потребно среќа.

Како да се користи Reverse Martingale

Иако овој систем можеби е едноставен по својата суштина, за да се добие максимална вредност од него, играчите мора да го смислат вистинскиот начин на игра. Постојат неколку вообичаени начини за користење на стратегија Reverse Martingale.

Агресивна игра – Најризичниот пристап, како и секогаш, носи најголеми награди. Ова е стил на игра „се или ништо“, играчот ги дуплира своите влогови за време на победничката серија со надеж дека серијата ќе продолжи додека играчот не добие доволно и не престане да игра. Причината за овој пристап е јасна. Ако постои шанса некој играч да влезе во голема губитничка серија поради која ќе ги загуби сите пари, тогаш постои шанса да се случи токму спротивното.

Во оваа ситуација за играта се потребни „само“ осум или девет последователни победи, по што речиси сигурно ќе ја достигне границата на табелата. Се разбира, шансите ова да се случи во најдобар случај се многу мали.

Reverse Martingale во три чекори – Ако на играчот му се допаѓа малку повнимателен пристап, се препорачува да ја користи стратегијата Reverse Martingale во три чекори. Идејата на овој пристап е да се ограничи зголемувањето на влоговите на три последователни вртења, а потоа да се продолжи да се игра со најмал можен влог. Овој начин на игра добро функционира доколку има доволен број последователни победнички серии, но има и потенцијал да доведе до катастрофален резултат доколку нема такви серии. Општо земено, со користење на овој помалку агресивен начин на игра, играчите имаат поголеми шанси да ја напуштат играта барем со мал профит.

Други модификации на системот – Има многу луѓе кои мислат дека двојниот облог по секоја победа е премногу агресивен за нивниот вкус и затоа бараат алтернативни начини за зголемување на влогот. На пример, играчите можат да ја применат низата Фибоначи на овој метод и на тој начин добивките сигурно нема да се акумулираат толку брзо како да се удвојува облогот по секоја победа, но дефинитивно играчот нема да изгуби се на едно лошо вртење.

Маса за рулет
Маса за рулет

Дали оваа стратегија гарантира профит?

Теоретски, овој систем треба да ги зголеми придобивките направени за време на победничка серија. Сепак, нема гаранција дека некој играч ќе има лесна и барем една победа, а не пак цела победничка серија. Постои можност играчот да ги потроши сите пари пред да добие во едно вртење. Затоа, иако оваа стратегија може да им донесе на играчите краткорочни придобивки, тие не се загарантирани.

Заклучок

Проблемот со Reverse Martingale е тоа што играчот може прилично брзо да нареди помали загуби и иако тие загуби можеби нема да влијаат многу на неговата игра, тој може да заврши со значителни загуби. Играчите мора да го знаат лимитот на казиното – дали е доволем за одржување на рамнотежа и дали ќе им дозволи на играчите да вложат или освојат огромни суми на пари. Најдоброто на кое играчот може да се надева е да биде на нула или да направи мал профит. Секако, секогаш постои можност играчот да има среќен ден и навистина да добие голема добивка.

Ако играчот користи Reverse Martingale, тој мора да се погрижи да не игра премногу агресивно и да запре кога ќе дојде вистинското време. Како и секој друг систем за коцкање, така и овој има потенцијал да донесе некои придобивки на краток рок, но сигурно е дека на долг рок казиното сепак ќе биде во предност.

Како и да е, стратегијата Reverse Martingale е една од најдобрите опции што ги имаат играчите на рулет како опција и е совршена за сите оние играчи кои немаат претходно искуство во оваа игра. На крајот, како и сите стратегии за рулет што постојат, Reverse Martingale има свои недостатоци како што се релативно висок ризик и фактот што дефинитивно не нуди можност за победа на долг рок.