Оваа, D’Alembert стратегија е систем на игра за кој се тврди дека функционира во повеќето случаи и кој наводно може да им донесе голем профит на играчите. Тоа е бинарна стратегија за коцкање, што значи дека може да се користи во секој облог што има само два исходи, обично е најпопуларен во рулет и играње црвено или црно.

Стратегијата за коцкање D’Alembert е само еден од неколкуте бинарни системи за коцкање, како што е системот Martingale и работи на принципот да донесе повеќе добивки отколку што чини играчот. Ова е секако сонот на секој играч, да има стратегија во играта која му овозможува да освои големи пари. Сепак, како што е случајот со секоја од овие стратегии, дури и ако е победничка, стратегијата D’Alembert има одредени недостатоци. Инаку, D’Alembert е вториот најпопуларен систем меѓу играчите, веднаш по системот Martingale.

Историја

Французинот Жан ле Ронд Д’Алембер, според тогашните стандарди, бил вонбрачно дете на тогаш познат офицер од 18 век. И покрај тешкотиите во детството и животот во релативна сиромаштија, тој успеал да стекне добро образование и многу брзо почнал да се занимава со математиката и со идеите на Исак Њутн. Како математичар, Д’Алембер развил различни модели, а се занимавал и со теоријата на рулет и создал систем за коцкање кој го добил неговото име.

Функционирање на D’Alembert стратегија

D’Alambert стратегија во реалноста е многу едноставна, особено кога се споредува со други стратегии како што е Labouchere. Суштината на идејата за стратегијата D’Alambert е слична на класичниот систем Martingale, но со една важна разлика, зголемувањето на влогот во стратегијата D’Alambert е многу порамномерно во споредба со агресивното дуплирање во Martingale системот. Резултатот на ова, ја прави оваа стретегија една од најбезбедните и најлесни стратегии во рулетот.

Системот е дизајниран да работи на облози кои имаат шанса за победа близу 50 проценти, таканаречени еднакви облози, а кои вклучуваат игри црвено/црно, повеќе/помалку и слично. Логиката зад оваа стратегија е дека влогот во одреден момент ќе се израмни, односно долга серија црвени полиња сигурно ќе биде проследена со долга серија црни полиња.

Играчот мора да го одреди почетниот облог што ќе биде основа на неговата стратегија D’Alambert. Тоа може да биде чип или одредена сума на пари, а изборот што ќе биде целосно зависи од играчот. Може да биде помал или поголем влог, колку што играчот сака, но играчот мора да биде свесен за можноста да инвестира повеќе во одредено време и затоа најдобро би било првичниот облог да вреди најмногу еден процент од целокупната сума на пари која што ја има играчот во својот џеб. Експертите тврдат дека најсигурна сума е 0,50 или 0,33 отсто од вкупната сума на пари.

Стратегијата се состои во тоа што играчот постепено го зголемува својот влог кога губи и постепено го намалува кога победува. Играчот започнува со минимален влог и го намалува или зголемува кога е потребно.

Во класичниот систем D’Alembert, нема максимален облог или број на облози на кои играчот ќе се обложи. Сепак, на играчот му е дозволено да си постави помал праг ако сака да се погрижи неговите влогови да не излезат од контрола. На пример, играчот може да одлучи да не се обложува на повеќе од пет единици во секое време, без оглед на препораката на системот според кој играчот игра.

Рулет
Рулет

Предности на D’Alembert стратегија

Кога станува збор за безбедни стратегии за коцкање, D’Alembert стратегија секако има предност. Играчите можат да остварат профит со релативно мала сума пари, а начинот на подигање на облози главно ги штити играчите од достигнување на лимитот, што може да биде многу чест случај кога се користат некои други стратегии во рулет. Се разбира, голема негативна серија никогаш не е целосно исклучена дури и со ваква стратегија, но генерално е многу тешко да се постигнат многу високи влогови користејќи го овој систем на игра.

Она што е важно за играчите, овој систем е многу лесен за учење и целосно совладување. Играчите не мора ништо да запишуваат, само треба да ја имаат на ум големината на влоговите и да ја прилагодат во зависност од тоа колку добро стојат во моментот со добивката.

Недостатоци на стратегијата

Имајќи предвид дека стратегијата D’Alembert е со низок ризик, играчите не можат да очекуваат голема добивка од неа. Играчите инвестираат мали суми на пари, така што ќе добијат мала добивка. Играчите веројатно ќе имаат за цел да имаат еднаков број освоени и изгубени вртења, но не е реално тоа да се случи за време на подолга игра, бидејќи на крајот, куќата секогаш победува.

Исто така, доколку шансите не се на страната на играчот и тој влезе во голема губитничка серија, ќе има многу проблеми да се опорави од неа со помош на оваа стратегија. Единствената вистинска шанса за поправка е долга победничка серија, а тоа е навистина ретко.

Дали D’Alembert стратегија е вистинскиот избор?

Доколку играчот е заинтересиран за игра со низок ризик, со мала стратегија за наградување и доколку има релативно мал буџет, овој систем е дефинитивно вистинскиот избор. Правилата се лесни за следење, а играчот нема да наиде на проблем од кој тешко се опоравува бидејќи прогресијата е бавна улога. Бидејќи не функционира најдобро кога играчот треба да се врати по долга серија на загуби, има многу играчи кои избираат да користат помеѓу стратегијата на D’Alembert и некои други слични на неа.

Рулет тркало
Рулет тркало

Опасностите од Д’Алембер

Како што веќе беше споменато, системот D’Alembert се заснова на идејата дека во одреден момент бројот на изгубени и освоени улоги што играчот ги вложил ќе биде еднаков. Иако ова тврдење има смисла за љубителите на рулет, она што тие не го земаат предвид е дека периодот што треба да се земе предвид за да се изедначат двете страни значително ќе биде продолжен.

Во суштина, оттука доаѓа главниот недостаток на овие системи, бидејќи е малку веројатно дека зачестеноста на спротивставените резултати ќе се изедначи во текот на играта, освен ако играчите не поминат многу време на масата за рулет. Ова е и причината зошто оваа идеја е неостварлива кога станува збор за рулет. Во случај бројот на победнички и загубени кругови да не е еднаков додека играчот е на маса, тој може да заврши без никаква добивка, а тоа секако не е пожелно сценарио за играчите.

Ова е причината зошто многу играчи му даваат шанса на системот D’Alembert затоа што за разлика од системот Martingale кој понекогаш е многу агресивен, со D’Alembert ова не е случај од едноставна причина што играчите нема да мора да ги удвојуваат своите влогови секој пат кога ќе загубат.

Иако системот D’Alembert лесно ги плени играчите поради неговата едноставност, љубителите на рулет не смеат да заборават дека користењето на овој систем нема да има никакво влијание врз нивните шанси за победа. Истото важи и за лимитот на казиното, бидејќи без разлика дали играчите ќе ги искористат предностите на системот D’Alembert или кој било друг систем достапен за играчите, поразот од казиното е неизбежен.

Заклучок

Имајќи ги предвид сите нешта, многу ентузијасти за коцкање се желни да го испробаат системот D’Alembert бидејќи тој не содржи никакви комплицирани аритметички операции што мора да се направат додека го приспособуваат сопствениот удел на исходот од претходната игра. Друга работа што го прави овој систем за коцкање толку популарен меѓу љубителите на казино игри е тоа што е многу побезбедна опција во споредба со сите други системи што можат да се применат во рулет, бидејќи износот на пари што ќе мора да го ризикуваат нема да расте, барем не до големи граници.

Затоа играчите нема да имаат толку добри шанси да излезат од казиното со многу освоени пари. На сличен начин, компензирањето на загубите што можеби ги претрпеле ќе биде можно само ако успеат да инвестираат во неколку успешни кругови, што понекогаш може да биде тешко.

Системот за коцкање на D’Alembert има свои предности и недостатоци кои играчите треба добро да ги погледнат и споредат пред да влезат во игра со негова помош, но секако вреди да се разгледа како опција за играчите кои не се подготвени да користат некои поризични системи за казино игри.