Дали постои рулет стратегија? Да секако, но прво да се запознаеме со рулетот. Рулет е казино игра именувана по францускиот збор за мало тркало – рулет. Играчите ширум светот уживаат во оваа игра веќе 300 години. Историјата на рулетот не враќа во времето кога првите облици на рулет се појавиле во Европа, во текот на 17 и 18 век.

Блез Паскал, познат француски математичар и научник, се верува дека го измислил механизмот за рулет во 1657 година. Нема сомнеж дека рулетот е една од најпопуларните игри и се игра во секое казино во светот. Играчите го сакаат затоа што има голем број опции за обложување, затоа што им дава можност на играчите да го најдат облогот што најмногу им одговара. Други предности кои придонесоа за популарноста на рулетот се неговите едноставни правила и добрите шанси за победа со ставање добри облози.

Како една од најпознатите казино игри на сите времиња, рулетот честопати беше предмет на многу анализи и пресметки. Играта изгледа доволно едноставно и има способност да им донесе на играчите многу пари со само едно вртење на тркалото. Од моментот кога играта е дизајнирана, играчите се обидуваат да смислат победничка стратегија за да победат во игра каде се чини дека се се заснова на чиста среќа.

Постојат голем број книги, статистики и веб-страници кои тврдат дека откриле докажан начин да се победи рулетот, но тоа сепак е речиси невозможно без доза на среќа. Класичниот рулет е поделен во три главни категории: европски, француски и американски рулет.

По што се разликува американскиот, францускиот и европскиот рулет

Постојат одредени аспекти кои ги разликуваат овие три вида рулет еден од друг. Ова е важно бидејќи разбирањето на различните принципи е потребно за да се разберат стратегиите за играње. Постојат одредени фактори кои се единствени за некои од трите рулети или се карактеристични за сите три.

Американските тркала за рулет имаат две посебни нули (0, 00), додека европските тркала имаат само една нула. Поради двојната нула, куќата-казиното има 5,3 отсто предност пред играчите во американски рулет. Бидејќи тркалото на европскиот рулет има само една нула, предноста на куќата во однос на играчите е намалена на солидни 2,7 проценти.

Играчите во Американски рулет ќе ги изгубат сите влогови доколку дојде до една или две нули. Фреквенцијата на пристигнување на топчето нула е речиси преполовена во европскиот рулет, но играчите сепак ќе ги загубат сите влогови ако се падне нула, како што е случајот во американскиот рулет. Во францускиот рулет, играчите нема да ги загубат сите облози одеднаш ако топчето застане на нула, туку само половина од вкупниот влог. Во една варијанта на француски рулет, играчот мора да освои две последователни нули или нема да загуби ниту еден од своите влогови.

Лесно е да се извлече заклучок од сето ова дека францускиот рулет им дава на играчите најголеми шанси за победа. Европскиот рулет обезбедува еднакви шанси и за играчите и за куќата, додека во американскиот рулет куќата има најголеми шанси за победа.

Стратија за рулет

Има повеќе видови на стратегии за рулет меѓу кои Martingale (познатa како стратегија за прогресивен рулет), Фибоначи (најдобра стратегија за голем влог), Reverse Martingale (најдобра за играчите да влезат во серија), Labuscher (најпозната по големите исплати), Џејмс Бонд (најпопуларна стратегија за директно обложување) и Д „Алемберт (најпознатиот систем за рулет со низок ризик).

Стратегијата за обложување Martingale

Стратегијата Martingale ја отфрла идејата дека на крајот мора да победите кога играте рулет. Правилата се едноставни: секој пат кога ќе изгубите рака, го удвојувате вашиот облог. Дури и ако сте во серија на губење, идејата е дека на крајот, Вие сепак ќе победите, а исплатата треба да биде доволно голема за да бидете во плус.

Но, ако сакате да освоите добивка на рулет користејќи ја стратегијата Martingale, ќе мора да имате полн џеб пари и ќе мора да сте стпремни на големи влогови. Долготрајното седење на рулет маса го зема својот данок, па затоа би било мудро да се најде маса со минимален облог и да се стартува со многу мал влог.

Стратегијата за рулет – Reverse Martingale

Стратегијата за рулет Reverse Martingale следи слични правила како стратегијата Martingale, но обратно. Наместо да го удвоите вашиот облог кога ќе изгубите рака, тој се зголемува кога ќе победите. Ова нуди корист од минимизирање на штетата кога ќе изгубите. Единствениот недостаток на оваа стратегија е дека ќе треба да бидете во победничка серија пред да видите значително враќање на вложените пари.

Reverse Martingale има подобра смисла за многу играчи. Бидејќи ќе го координирате вашиот облог врз основа на тоа кога ќе победите, имате помали шанси да ги потрошите сите ваши пари во губитничка серија.

Стратегија за рулет – Фибоначи

Оваа стратегија е една од најбезбедните во рулетот. Ако сте екстремно конзервативен играч, не барајте понатаму, ова е доволно за Вас! Стратегијата за рулет Фибоначи се заснова на познатите Фибоначи броеви – низа од броеви што е збир на двата броја пред еден број. Оваа низа изгледа вака:

1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 34 – 55 – 89 – 144 – 233 – 377 – 610 – 987

Кога го користите овој систем, ќе треба да го имплементирате само на облози со парни броеви. Овие облози имаат 50% шанса за победа секој пат, и ќе треба да ја почекате вашата прва победа пред да преминете на следниот број во низата. Ќе започнете со вашиот минимален облог. Откако ќе победите, зголемете го влогот, но за еден. Ако победите повторно, зголемете го влогот за два, и така натаму. Кога ќе изгубите рака, почнувате одново со минималниот облог.

Стратегија за рулет – D’Alembert

За оние играчи кои не сакаат преногу трошење или не се толку способни да ги удвојуваат облозите, стратегијата за рулет D’Alembert е одлична опција.

Оваа стратегија нуди многу помал ризик од губење значителен износ од другите опции. Оваа техника на обложување е посоодветна за облози како црвена/црна или непарни/парни. Во оваа стратегија вашите следни облози зависат од тоа што се случи во претходната. Ако го освоите облогот, ја намалувате вашата сума за обложување за еден. Кога ќе изгубите, треба да го подигнете износот на облогот за еден.

Стратегијата за рулет – Џејмс Бонд

Оваа стратегија најдобро се игра кога не планирате да играте рулет подолг временски период. Секој круг, ќе треба да играте со отприлика 200 долари.

Во рамките на оваа стратегија, играчите ќе треба да запомнат само три работи. Прво, ставете облог за 140 долари на број од 19-36. Потоа, 50 долари на број од 13-18. Конечно, ставете 10 долари на единечната нула. Оваа стратегија функционира добро бидејќи гарантира победа речиси во ⅔ од времето.

Сепак, шансата за загуба од ⅓ може брзо да го надмине максимумот на облози на масата. Ова е причината зошто стратегијата е преголем ризик за брзо губење за пари за оние кои не се спрени за тоа.

Европски рулет
Европски рулет

Дали постои стратегија која е 100 проценти сигурна?

Има една многу важна работа што апсолутно секој играч треба да ја знае и да ја има на ум. Казината не се наивни. Тие нема да дозволат играчите да играат за пари што лесно може да се добијат. На тој начин би изгубиле многу пари. Се разбира, играчите можат да имаат одлични вртења, но на крајот, куќата секогаш добива – без разлика што прави играчот. Кога станува збор за рулет, всушност постојат методи кои ќе им помогнат на играчите да ги зголемат своите шанси за победа. Сепак, ниту еден од овие методи не функционира во секое време и тоа е единственото нешто што е сигурно. Елементот на добра шанса за добивка во рулетот е многу посилен отколку во која било друга казино игра. Штом тркалото ќе почне да се врти, никој не може со сигурност да предвиди каков ќе биде исходот. Едно е сигурно и мора веднаш да се разјасни – не постои сигурен метод за победа на рулет. Ниту една статистичка анализа или пресметка на коефициентот не може да каже на кој број ќе се застане топчето, иако како што веќе рековме – постојат стратегии кои имаат способност да им помогнат на играчите да ја подобрат својата игра.

Зошто не постои совршена стратегија за рулет

Играчите не треба да заборават дека главната цел на секое казино е да зема пари од играчите, а не да даде. Затоа, рулетот е дизајниран на таков начин што ниту една стратегија не гарантира во секое време. Куќната граница која е вклучена во правилата на играта гарантира дека казиното секогаш ќе носи победа на долг рок, без оглед на сите победи што ги постигнува играчот. Играчот ќе освои некои вртења, ќе изгуби некои, понекогаш ќе успее да освои уште пари, а понекогаш ќе ја напушти табелата со нула.

Која е најдобрата стратегија за рулет

Има многу стратегии за рулет достапни за играчите, стратегии кои се развиени за специфични правила на рулет и коефициенти за обложување. Затоа не постои стратегија која може да ги реши сите можности кога станува збор за рулет.

Како да се победи рулетот

Среќата секогаш игра голема улога во рулетот, па дури и облозите со голем потенцијал всушност имаат помалку од 50 проценти шанси за победа, но ако имате среќа ќе добиете. Депозитите со повисоки исплати од друга страна се исто така многу поризични. На долг рок, еднаквите облози се многу подобри кога се работи за добивки, но неизбежно е да има загуби. Користењето систем се смета за предност, но докажано е дека не постои совршена стратегија за рулет.

Заклучок

Иако стратегиите за рулет не можат да гарантираат победа во секоја рака, тие можат да им помогнат на играчите да освојат повеќе пари. Во повеќето случаи, комбинирањето на она што играчите веќе го знаат за рулетот со постоечките стратегии ќе донесе најдобар можен резултат. Без разлика кој пристап ќе го изберат играчите, нивната прва цел секогаш треба да биде да се забавуваат.