Ако играчите се заинтересирани да научат како да играат Poker Texas Hold’em, треба да почнат од основните правила. Texas Holdem е едноставна покер игра, но може да биде предизвик за играчите додека целосно не ја разберат. Сепак, тоа не треба да ги одврати да ја научат оваа игра.

Што е Тексас Холдем покер

Тексас Холдем покер е најпопуларната верзија на покер. Сите можни турнири низ светот од Светската покер серија, светската покер турнеја, како и европската покер турнеја содржат верзија на оваа игра. Оваа игра е толку популарна што многу играчи всушност ќе научат да ја играат токму оваа игра, од сите можни верзии на покер.

Учењето како да се игра Texas Hold’em покер воопшто не е тешко, а за популарноста на оваа игра подеднакво придонесоа и едноставноста на неговите правила, начинот на игра и рангирањето на „рацете“. Сепак, играчите не смеат да дозволат едноставноста на оваа игра да ги доведе во заблуда. Бројот на можни ситуации и комбинации е толку голем што затоа Texas Holdem може да биде многу сложена игра кога се игра на највисоко ниво. Ако играчите се среќаваат со Тексас Холдем за прв пат, клучно е да започнат со основните правила на играта. Овие правила не само што се најлесни за учење, туку се и од најголема важност за да се разбере начинот на играње, а подоцна и некои основни стратегии во оваа игра.

Правила за покер во Тексас Холдем

Целта на Texas Holdem Poker е играчот да ги искористи сите карти и во комбинација со отворените карти, да ја направи најдобрата можна рака со пет карти. Холдем покерот не е како другите покер игри и начинот на кој играчите ја конструираат својата рака во Texas Hold’em е различен од обичниот покер.

Во Texas Hold’em, секој играч добива две карти свртени надолу. Во текот на неколку обложувачки рунди, се додаваат уште пет карти со кои можете да комбинирате. Овие картич се познати како „јавни“ карти и секој играч може слободно да ги користи во комбинација со нивните две карти за да изгради „рака“ од пет карти. „Јавните“ карти, односно сите пет се поделени во три фази. Flop се првите три карти, Turn or turn е четвртата јавна карта и River е петтата и последна „јавна“ карта.

Задачата на играчот е да направи рака со пет карти користејќи ги најдобрите можни карти достапни за него од вкупно седум карти во оптек (две има и ги гледа само играчот и дополнителни пет „јавни“ карти). Играчот може да го направи тоа користејќи ги двете негови карти во комбинација со три „јавни“ карти, една од неговите карти во комбинација со четири „јавни“ карти или без користење на неговите карти. Ако картите на масата формираат подобра комбинација, играчот може да ги игра сите пет „јавни“ карти без да користи некоја своја. Во Texas Hold’em, играчот може да направи се што може да му донесе најдобра можна рака.

Ако обложувањето доведе до повлекување на сите играчи, тој ќе ги освои сите пари без да мора да покаже карти. Од таа причина, играчите дури и не мора секогаш да ја имаат најдобрата „рака“ за да го освојат кругот. Секогаш е можно играчот да блефира и на тој начин да предизвика други играчи да се повлечат од играта иако имаат посилна „рака“ од него. Ако двајца или повеќе играчи стигнат до последната фаза откако ќе биде доделена последната јавна карта и сите облози се комплетирани, единствениот начин некој да го освои кругот е да ја има најсилната рака.

Како да се игра Texas Holdem покер

Тексас Холдем Покер има неколку клучни аспекти на играта кои вклучуваат различни позиции на масата, како и рунди за обложување во самата игра.

Играта се одвива во насока на стрелките на часовникот на масата и се движи лево од таканареченото „копче“ што е кај дилерот. „Копчето“ е тркалезен диск или плоча во облик на круг кој се наоѓа пред плеерот и се ротира едно место налево во секоја „рака“. Кога играте во казина, играчот со „копче“ не дели карти бидејќи секогаш има некој ангажиран да го стори тоа. Меѓутоа, кога станува збор за играње покер дома со пријателите, играчот со „копчето“ обично ги дели картите, или „раката“.

Првите двајца играчи кои седат лево од „копчето“ мора да стават облози за да започне кругот. Облогот на првиот играч се нарекува small blind, додека облогот на вториот играч се нарекува голем слепbig blind. Од тој момент, играта може да се развива на неколку начини, како што се preflop, flop, turn i river.

Плочката одредува кој играч на масата ќе биде дилер во дадено време. Во покерот Texas Holdem, играчот зад плочката или последниот активен играч најблиску до плочката игра последен во секоја од пост-флоп верзиите. Не само што таблата на дилерот одредува кои двајца играчи ги поставуваат small и big blind, туку одредува и каде ќе започне делењето на карти. Играчот кој е прв на левата страна на дилерот и кој го поставил small blind ја добива првата карта, а потоа дилерот ги дели картите на сите играчи на масата во насока на стрелките на часовникот од играч до играч додека сите не добијат две карти.

Слепи облози

Пред да започне секоја нова „рака“, двајца играчи на масата се во позиција да ставаат small и big blind или мали и големи „слепи“ облози. Тоа се принудени облози кои служат за почеток на обложување. Без тие слепи облози, играта би била многу досадна затоа што никој не би морал да вложи пари и играчите би можеле само да седат и да чекаат додека некој не добие асови и дури потоа да игра. Слепите облози гарантираат дека истото ниво на акција и интензитет ќе биде со секоја играна „рака“. На турнирите, облозите се подигнуваат во редовни интервали.

Како што се намалува бројот на играчи во играта и се зголемуваат влоговите на преостанатите играчи, неопходно е да се зголемат слеп облозите за време на турнирот. Во игрите со готовина, слепите облозите секогаш остануваат исти. Првиот играч лево од дилерот поставува мал облог, а играчот до него става поголем. Мал слеп е половина од големиот, иако износот варира од натпревар до натпревар и може да зависи и од играта што се игра.

Тексас Холдем
Poker – Texas Holdem

Прв круг на инвестирање: Preflop

Оваа прва рунда на обложување се одвива веднаш откако дилерот ќе подели по две карти на секој играч, а првиот играч кој реагира е оној лево од играчот кој го поставил големиот. Во жаргон, оваа позиција се нарекува „under the gun“, во послободен превод под притисок затоа што играчот мора прво да реагира. Тој играч има три опции. Првиот е call, односно за изедначување на износот на големиот слеп, вториот е rise, односно зголемување на облогот во рамките на лимитот кој важи за таа игра, а третиот е fold или повлекување од играта. Доколку ја избере третата опција, односно повлекување од таа рака, играчот ја завршил таа игра и нема повеќе шанси да ја добие.

Кога играте Texas Hold’em покер без ограничување, минималното покачување мора да биде најмалку двојно повеќе од големиот слеп, додека максималното покачување може да бидат сите чипови што ги има играчот, таканаречениот облог „all-in“. Постојат и други варијации на обложување. Во Poker – Texas Holdem со лимит, покачувањето е секогаш точно двојно поголемо од големиот слеп. Кога масата е ограничена, што се игра поретко од некои други варијации на Texas Hold’em, играчот може да се обложува колку што сака, во износ еднаков на big blind (минимална дозволена сума).

Како што реагира првиот играч, играта продолжува во насока на стрелките на часовникот околу масата, а секој следен играч има три опции на располагање call, raise и fold. Откако ќе се повика последниот облог, preflop рундата е завршена и играта продолжува на Flop.

Втор круг на инвестирање: Flot

Како што ќе заврши првата рунда за обложување, првите три јавни карти им се делат на играчите и следи второ обложување во кое учествуваат само играчи кои веќе не се повлекле од играта. Во овој круг на инвестирање, како и во оние што следат, се започнува со првиот активен играч на левата страна на масата. Заедно со опциите за call, rise или fold, играчот сега има опција да „check“ или да прескокне доколку веќе не се случил облог. Ова практично значи дека играчот може едноставно да го прескокне својот ред и да ја пренесе играта на следниот играч. Оа може д аго направи и следниот и следниот играч. Доколку некој сепак направи влог, ќе мора да го следат и останатите играчи или пак да се откажат од раката.

Тексас Холдем – flop

Трет круг на инвестирање: Turn

Turn е името на четвртата „јавна“ карта и таа се дели со лице нагоре по сите облози на flop. Откако ќе се заврши, следува уште една рунда на обложување, слично на онаа во претходната игра. И во овој случај, играчите имаат можност да изберат помеѓу неколку опции за call, check, rise или fold.

Тексас Холдем – turn

Последен круг инвестиции: River

Петтата „јавна“ карта, воедно и последна, се нарекува river и се дели со лицето нагоре откако ќе се заврши инвестицијата со четвртата „јавна“ карта. Тука следува уште еден круг, односно играчите ги имаат истите опции како во предходниот круг. Кога ќе се завршат сите облози, играчите ги покажуваат своите комбинации за да го одредат победникот на играта. Ова се нарекува „showdown“ или послободно – пресметка.

Тексас Холдем – river

Вредноста на „раката“ Poker – Texas Holdem

Следната „рака“ по јачина е Стрејт Флеш, која има пет карти по ред со ист знак, а ако двајца играчи имаат Стрејт Флеш, победува оној со поголема карта. Потоа има четири идентични карти со идентична вредност, односно покер. Ако двајца играчи имаат покер, победува оној со посилниот покер, а ако имаат покер со ист тип на карти, победува оној со посилната петта карта.

Фул хаус е следната „рака“ која се состои од три карти од ист тип и еден пар, а во случај двајца играчи да имаат фул хаус, ќе победи оној со посилните три карти од ист тип – доколку тие три карти се исти, победува оној со посилниот пар.

Флеш е пет карти од ист знак кои можат да бидат со различен редослед. Ако двајца играчи имаат флеш, оној со посилните карти ќе ја добие играта. Стрејт или Кент се пет карти по ред кои можат да бидат со различни симболи, додека Трилинг вклучува три исти карти, а под него доаѓаат два пара кога играчот има две карти со иста вредност и петта карта која е различна.

Двете најслаби раце се еден пар како втора најслаба „рака“ во покерот кога играчот има само две карти со иста вредност, додека најслабата рака е таканаречената висока карта. Во овој случај, ако ниту еден од двајцата играчи нема пар или посилна комбинација, играчот со најсилните карти во рака ја добива играта.

Играчите ја градат својата „рака“ избирајќи ги петте најдобри карти од седумте што им се достапни (нивните две карти поделени веднаш на почетокот и преостанатите пет „јавни“ карти на средината на масата). Учењето Холдем покер започнува со разбирање како се делат рацете и по кој редослед. Учењето на правилата е само почеток, а следниот чекор е учење стратегии кои вклучуваат разбирање што прави добра почетна „рака“, шансите и веројатностите поврзани со играта, важноста на позицијата и способноста играчите да реагираат за време на пост-флоп обложувачките рунди, како и многу други аспекти на играта.

Играјте Texas Holdem Poker онлајн

Кога играчите ќе научат како функционира Texas Hold’em, време е да ја стават теоријата на тест и да ја одиграат својата прва партија. Најдобар начин да започнете да играте Texas Hold’em се бесплатните покер игри кои се достапни на интернет, така што играчите можат постепено да играат со вистински пари кога ќе се чувствуваат доволно безбедни да го сторат тоа.

Ако играчот е сосема нов во Poker – Texas Holdem, најдобро е да играте игри без ризик каде што се во оптек пари во готовина, бидејќи ова е најдобриот начин играчите да ги запознаат различните моменти во играта, како и круговите на вложување пари. Овие игри се исто така одличен начин играчите да научат повеќе за рангирањето на рацете и читањето на масата доволно брзо за да можат да донесат правилни одлуки во вистинско време. Само после тоа, кога играчите ќе добијат повеќе знаење и вештини, ќе можат да се обидат да играат за вистински пари.