Сигурно секој од вас имал можност да ја слушне реченицата „секој има некаков систем“ и иако е можно оваа реченица да е точна, факт е дека без разлика дали се свесни или не, повеќето луѓе го користат истиот систем. Од сите стратегии за рулет, убедливо најпопуларниот систем за обложување е Martingale стратегија, систем кој се заснова на вложување еднаква сума на пари и удвојување по загуба.

За новите играчи на Martingale може да биде добро запознавање и со позитивните работи и со ограничувањата на овој систем за обложување. Поискусните играчи секогаш ќе укажуваат на недостатоците на овој систем за обложување, но тоа не значи дека нема време и место кога Martingale системот би донел голема добивка.

Историја на потекло

Martingale е секаков вид стратегија за коцкање што потекнува и била многу популарна во Франција во 18 век. Наједноставната од овие стратегии беше наменета за игра во која играчот добива победа ако паричката ја покажува таканаречената глава, а губи ако паричката ја покажува буквата или бројката. Според оваа стратегија, играчот го удвојувал облогот по секој пораз, така што првата освоена победа би ги покривала сите претходни загуби и дополнително добивал една оригинална сума за која првично играл. Оваа стратегија се применува и во рулет бидејќи шансата топката да заврши на црвено или црно поле е 50 проценти.

Стратегијата Martingale се смета за безбедна од оние кои имаат полн џеб на пари, бидејќи играчот со неограничени средства речиси сигурно ќе ја добие наградата во одреден момент. Сепак, ниту еден од играчите нема бесконечно богатство, а експоненцијалниот раст на облозите на крајот би довел до банкрот на играчот кој се одлучил за стратегијата Martingale. Играчите генерално добиваат помали добивки, поради што се чини дека имаат сигурна стратегија. Сепак, очекуваната вредност на играчот навистина останува мала, бидејќи малата можност играчот да претрпи огромна загуба се балансира со шансата за очекувана добивка. Очекуваната вредност во казиното е негативна, поради границите на куќата. Можноста за огромна загуба можеби и не е толку мала, а износот на облогот расте експоненцијално. Ова, во комбинација со фактот дека загубите всушност се случуваат многу почесто од очекуваното, може брзо да го доведе играчот до банкрот.

Рулет
Рулет – стратегија Martingale

Како функционира стратегијата Martingale

За да можат играчите да го користат системот Martingale додека играат рулет, треба да имаат доста големи ресурси, но и способност да се занимаваат со основите на математиката. Во системот Martingale, играчите ставаат облози само на еднакви шанси (како црвено и црно на рулет) и ќе го удвојат влогот со секоја загуба.

Еве како функционира сето тоа. Играчот сака да ја започне играта со минимален облог на одредена маса, а тој облог е, на пример, пет евра. Ако некој играч освои во кое било време пари со овој систем, тој секогаш се враќа во игра од почетните пет евра.

Меѓутоа, кога играчот ќе изгуби облог, тогаш играчот треба да го удвои облогот на следниот спин. На пример, ако играчот загуби пет евра, неговиот следен облог ќе биде 10 евра. Ако го изгуби и тој облог, тогаш ќе вложи 20 евра во следниот спин и така натаму. Играчите треба да запомнат дека доколку победат во секое време, нивниот следен облог треба биде повторно стартните пет евра.

Системот Martingale е дизајниран да им овозможи на играчите да соберат многу мали добивки со релативно мал ризик да ги загубат сите пари што ги имаат на располагање. Бидејќи играчите секогаш ќе го удвојат својот влог, крајниот резултат на секој победнички облог е добивка од пет евра, без разлика дали добивките биле направени на првичен облог од пет евра или на подоцнежен облог.

Тоа е суштината на стратегијата Martingale. Тоа може да биде корисно за играчите ако имаат екстремно ограничување кога го користат овој систем. На пример, ако играат додека не остварат одредена добивка или играат одреден временски период.

Дали е легално да се користи Стратегијата Martingale

Дозволено е играње врз основа на системот Martingale. Тоа не е како да броите карти или да се обидувате да прелажете автомат. Повеќето казина воопшто не се противат на оваа стратегија.

Сепак, ограничувањата на казиното честопати може да ја направат оваа стратегија целосно безвредна во одреден момент. Оваа стратегија функционира во вистинска смисла на зборот само ако играчот има на располагање голема сума пари и ако нема ограничување на влоговите. Казината со ограничување на влогот всушност го поддржуваат овој систем бидејќи кога играчот ќе изгуби доволно пари за да го достигне лимитот на влогот, казиното ќе може да ги земе сите негови пари.

Варијација на Martingale стратегијата

Mini Martingale – Овој систем е варијација на постоечкиот и ги ограничува двојните влогови за да спречи големи загуби. Со овој систем, играчот потешко ги губи сите пари и ќе игра подолго, но остварените добивки ќе бидат многу помали, а можноста за победа на долг рок ќе биде на исто ниво како кај класичниот систем.

Reverse Martingale – Наместо удвојување на влогот по загуба, обратниот систем Reverse Martingale вклучува удвојување на влоговите по победата. Ова исто така спречува големи загуби и може да биде успешен начин за игра, но од клучно значење е да се знае кога играчот треба да запре, бидејќи секоја загуба значи губење на целата добивка што се акумулира со удвојување на влоговите по победата. Ако играчот ја користи оваа стратегија три или четири спинови по ред, веројатно е многу поразумно да инвестира во тие игри и на тој начин да го намали ризикот и зголеми профитот.

Grand Martingale – Во овој систем, играчот ги користи истите принципи како во класичната стратегија Martingale, но разликата е во тоа што тој додава уште еден облог по секоја загуба. Во пракса, ова значи дека ако играчот изгуби четири раце по ред, освојувањето на петтата ќе му донесе повеќе профит отколку што би имал според оригиналната стратегија Martingale. Играчот ќе ги врати облозите што ги изгубил и ќе добие дополнителен облог. Меѓутоа, проблемот со овој систем е ист како и кај стандардната стратегија Martingale. Играчот ризикува големи загуби и мора да остане под границата за обложување додека ги зголемува облозите, дури и побрзо отколку што е случајот со оригиналниот систем.

Маса за рулет
Маса за рулет

Недостатоци на стратегијата Matingale

Кога станува збор за користење на системот Maringale во рулет, има неколку проблематични работи што треба да ги имате на ум. Првото нешто што играчите треба да го знаат е постоењето на сурова реалност дека системот Мартингејл нема да им дозволи да го надминат лимитот на казиното во рулет. Секој облог што се прави сепак му дава на казиното поголема шанса и додека моментите кога играчот ги губи сите пари ќе биде редок, загубите ќе се случуваат доволно често за да предизвикаат играчите да изгубат пари над очекуваното ниво на крајот, барем кога играат долгорочно.

Ова нема секогаш да биде целосно точно ако играчот има неограничени средства, бидејќи тогаш може да игра онолку колку што е потребно додека конечно победи, но и тогаш ќе освои само колку првиот негов облог. Сепак, за жал, дури и за оние играчи со неограничена сума на пари за играње, постои уште еден проблем околу системот Martingale, а тоа е максималниот облог.

Што значи ова во пракса? На пример, играчот е на маса каде што пет евра е минималниот и 500 евра максималниот облог. Тоа значи дека играчот може да стави седум облози од 5, 10, 20, 40, 80, 160 и 320 евра пред да не му биде дозволено повеќе да се обложува. Тоа значи дека доколку некој играч загуби седум последователни круга, тој завршува во тоа коло и ќе има вкупна загуба од 635 евра. Тоа би било сосема во ред доколку играчот загуби само седум пати по ред на секои 128 круга бидејќи тоа би било доволно за да биде на нула. Меѓутоа, во американскиот рулет, на пример, тоа всушност ќе се случува на секои 90 круга, што е премногу често за играчот да оствари профит.

Шансите се нешто поголеми со европскиот рулет бидејќи играчите ќе имаат седум последователни порази на секои 106 кола, но и тоа не е доволно за да се победи казиното.

Придобивки од стратегија Martingale

И покрај постојните, веќе споменати ограничувања на овој систем, тоа не значи дека играчите не можат или не треба да го користат системот Martingale. Ова секако влегува во игра доколку играчите разберат што е тоа што можат да го добијат од овој систем.

Системот Martingale е совршен за играчи кои се подготвени и сакаат да ризикуваат да изгубат поголема сума пари во одредени прилики и да заработат повеќе мали добивки за возврат. Ако играчот го користи системот Martignale во казино, големи се шансите дека на крајот ќе игра со помала добивка.

Секако, ќе има моменти кога се ќе тргне наопаку за играчите кои ќе загубат поголеми суми на пари, но секогаш кога некој играч ќе одлучи да влезе во казино, поголеми се шансите да оствари помал профит, што секако е примамливо за повеќето играчи.

Дали играчите можат да победат со помош на стратегијата Martingale

Оваа стратегија може да им помогне на играчите да победат, особено кога станува збор за помали влогови. Поради сето горенаведено, тешко е да се збогатите со оваа стратегија, но под одредени услови ова е ефикасна стратегија која може да донесе добри резултати.

Во ограничени околности, тоа секако може да им се исплати на играчите. Оние кои остваруваат профит користејќи ја оваа стратегија постојано ќе ја зголемуваат сумата на пари, избегнувајќи секаков ризик. Сепак, играчите мора да го направат тоа во согласност со стратегијата и не смеат да ја изгубат од вид сумата на пари што ја имаат доколку почнат да се акумулираат загуби.

Ова е дефинитивно нешто што играчите треба да го пробаат во казино бидејќи оваа стратегија може да биде корисна и да донесе профит во одредени ситуации.