Покерот е веројатно една од најпопуларните игри со карти поврзани со коцкање. Покер е игра што играчите можат да ја играат онлајн, во казино или дури и дома со пријателите.

Покерот се појави во многу казино филмови, како и телевизиски емисии и се чини дека неговата популарност нема да опадне наскоро, или веројатно никогаш.

Во меѓувреме, покерот исто така стана еден од најпопуларните спортски преноси од спортски ТВ канали како што е ESPN. Затоа, никого не треба да изненадува што голем број луѓе ја играат оваа игра на редовна основа. Покрај тоа, според истражувањата, најмалку 40 милиони луѓе играат покер, од кои 15 милиони играат онлајн покер за вистински пари.

Овој тип на статистика значи дека има многу пари во оптек што играчите кои играат онлајн можат да ги добијат. Голем број онлајн казина им даваат можност на играчите да симнат апликација благодарение на мобилната верзија која им дава можност да играат кога и од каде им одговара. За сето тоа им треба само интернет конекција, знаење за играта и како и секогаш – малку среќа.

Историја на играта

Се верува дека покер се играл пред речиси еден милениум помеѓу различни култури и континенти. Многу историчари веруваат дека покерот потекнува од игра во која има домино и карти што ја играл кинескиот император во 10 век. Покерот, сепак, не оставил трага на европското тло се до 17 век, кога играта се појавила во Франција, каде што бил познат како Поке. Играта на крајот стигна преку иселениците во Северна Америка, поточно во денешниот Њу Орлеанс, како и околните области.

Кога процесот на купување на Луизијана бил завршен во 1803 година, покерот се раширил низ целата земја додека имигрантите се движеле по брегот на Мисисипи. Почнал да стекнува посебна популарност меѓу војниците на Унијата и Конфедерацијата за време на американската граѓанска војна. По завршувањето на Граѓанската војна, покерот почнал почесто да користи во казино салоните, пред се во Дивиот Запад. И повторно војна е причината за популарноста во Европа. Играта и нејзините различни верзии конечно ќе добијат вистинска популарност во Европа неколку децении по САД, благодарение на американските војници за време на Првата светска војна.

Роберт Фредерик Фостер напишал во 1937 година во својата книга Хојл, која ги опфаќа правилата на игрите во затворен простор, дека покерот, како што првично се играл во Соединетите Држави, несомнено потекнува од персиската игра Ас-Нас. Некои историчари на игри, како Дејвид Парлет, почнаа да ја доведуваат во прашање теоријата дека покерот потекнува од играта As-Nas уште во 1990-тите. Случувањата во текот на 1970-тите доведоа до тоа покерот да стане попопуларен од кога било досега. Современиот систем за играње турнири стана популарен во американските казина по почетокот на Светската покер серија во 1970 година. Иако е стара игра, популарноста на покерот продолжува да расте постојано.

Правила

Пред играчите да одлучат да играат онлајн покер, тие мора да имаат добро разбирање на постоечките правила. Покерот не е исто што и некои други игри со карти, каде играчите можат многу да се потпрат на среќата. И додека постојат различни верзии на покер игри достапни за играчите кои играат онлајн, постојат неколку правила кои се исти без разлика за каков тип на покер се работи.

Вредност „рака“.

Првото правило на покерот е да се разбере вредноста на „раката“. Во покер, играчот победува ако ја има најдобрата „рака“ направена од пет карти. Има многу комбинации во покер и мора да ги знаете сите за да победувате.

Најдобрата „рака“ што играчот може да ја добие е Ројал Флеш кога има ас, крал, кралица, џандар и десетка во иста боја, односно знак. Оваа „рака“ не се паѓа така лесно, но ако играчот има доволно среќа за да има таква рака, тогаш нема сомнеж дека тој ќе биде победникот.

Следната „рака“ по јачина е Стрејт Флеш, која има пет карти по ред со ист знак, а ако двајца играчи имаат Стрејт Флеш, победува оној со поголема карта. Потоа има четири идентични карти со идентична вредност, односно покер. Ако двајца играчи имаат покер, победува оној со посилниот покер, а ако имаат покер со ист тип на карти, победува оној со посилната петта карта.

Фул хаус е следната „рака“ која се состои од три карти од ист тип и еден пар, а во случај двајца играчи да имаат фул хаус, ќе победи оној со посилните три карти од ист тип – доколку тие три карти се исти, победува оној со посилниот пар.

Флеш е пет карти од ист знак кои можат да бидат со различен редослед. Ако двајца играчи имаат флеш, оној со посилните карти ќе ја добие играта. Стрејт или Кент се пет карти по ред кои можат да бидат со различни симболи, додека Трилинг вклучува три исти карти, а под него доаѓаат два пара кога играчот има две карти со иста вредност и петта карта која е различна.

Двете најслаби раце се еден пар како втора најслаба „рака“ во покерот кога играчот има само две карти со иста вредност, додека најслабата рака е таканаречената висока карта. Во овој случај, ако ниту еден од двајцата играчи нема пар или посилна комбинација, играчот со најсилните карти во рака ја добива играта.

Покер
Покер

Можности и опции за играч во покер

Fold – Ако играчот не сака да ја продолжи играта, може да ги предаде своите карти и да го напушти кругот во тек на играта.

Bet – ако никој не се обложил пред играчот, играчот може сам да го направи тоа. Во тој случај, ако другите играчи сакаат да го следат играчот кој го отворил кругот, треба да се обложат исто колку и тој, а ако не сакаат треба да се откажат од тој круг.

Rise – Играчот може да го подигне или зголеми влогот. Ако облогот на противникот е 20 чипови, играчот може да го зголеми облогот на 40 и на тој начин да го подигне облогот за сите други играчи доколку сакаат да останат во играта.

Call – ако некој стави облог пред играчот, тој може да го следи, но прво мора да го депонира истиот износ.

Check – ако никој не ставил облог пред играчот, играчот има опција да провери. Тоа значи дека тој нема да се обложи, туку ќе го остави потегот на следниот играч.

Пет заеднички карти во покер – flоp, turn, river

Петте заеднички карти се оние што дилерот ги дели на масата и ги врти со лицето нагоре за да може секој играч да ги види. Овие карти не припаѓаат само на еден играч и секој од играчите може да ја направи најдобрата можна комбинација со нивна помош.

Flop – ова се првите три заеднички карти поделени по првиот круг. Дилерот ја вади првата карта од врвот на шпилот, а потоа извлекува три карти свртени нагоре, додека првата карта што ќе ја извлече е свртена надолу и тоа е таканаречената „изгорена карта“.

Turn – По вториот круг, четвртата карта се открива на ист начин. Картата од врвот „гори“, а следната се фрла на масата.

River – Последната, петта карта излегува по третата рунда на обложување и таа карта се нарекува river. Начинот на и е звлекување е идентичен, бидејќи картата одозгора „гори“, а следната карта е river.

Онлајн покер

Онлајн покер е, како што сугерира неговото име, покер што се игра онлајн. Онлајн покерот е во голема мера одговорен за големиот пораст на бројот на покер играчи ширум светот. Фактот дека заработката на онлајн покер скокна од 82,7 милиони долари во 2001 до 2005 година на 2,4 милијарди долари зборува многу.

Развојот на онлајн покерот дојде како логично продолжение на еволуцијата на играта бидејќи денес онлајн казината, виртуелните игри за коцкање и покер се составен дел од коцкањето. До пред само триесет години, беше неопходно покерската игра да собере друштво на маса со шпил карти. Денес, истата таа компанија може да игра покер од удобноста на својот дом и се што им треба е добра интернет конекција. Беше незамисливо дека со само неколку клика може да се обложите, да повлечете пари, да ја напуштите играта или да се приклучите на нова маса.

Традиционалните казина често можат да дејствуваат како непријателска средина за почетниците и често се недостапни за нив. Исто така, многу важна ставка е тоа што класичните казина не се премногу расположени да промовираат покер бидејќи им е тешко да заработат од него. Трошоците за чување покер соба се прилично високи, а казината заработуваат повеќе пари со отстранување на покер собите и додавање на повеќе автомати. Дури е утврдено дека покерот носи само 1% од вкупната заработка во класичните казина. Од друга страна, многу поевтино е да се има онлајн казина и онлајн покер соби. На пример, додавањето покер соба во онлајн казино не бара физичко зафаќање дополнителен простор, како што е случајот со класичните казина.

Мора да се признае, онлајн казината се поранливи на одредени видови измами, особено кога станува збор за договарање меѓу играчи. Сепак, сите сајтови за онлајн игри имаат можност да откријат такви измами кои не постојат во класичните казина. На пример, луѓето кои се грижат за безбедноста на онлајн покер собите можат да ја разгледаат историјата на „рацете“ што играчот претходно ги играл на страницата и на тој начин да создадат модел на однесување што го олеснува откривањето на какви било неправилности.

Историја на онлајн покер

Иако историјата на покерот е доволно долга и богата, неговата онлајн верзија како што е позната денес е многу помлада. Првата игра на онлајн виртуелен покер беше одиграна на 1 јануари 1998 година, кога беше лансирана страницата за онлајн покер, Poker Planet.

Poker Sport е основан во 2000 година и многу брзо стана првата онлајн покер страница која понуди онлајн покер турнир. Сепак, овој прв сериозен чекор кога станува збор за онлајн покерот брзо пропадна поради проблеми со исплатите и учеството на играчите. Овој неуспех не го спречи развојот на онлајн покерот, за да добие голема популарност во 2004 година со зголемување на бројот на игри на виртуелни маси, што пак доведе до зголемување и развој на целата индустрија. Овој напредок се одрази и на правните прашања на овој начин на коцкање, па во 2005 година Обединетото Кралство донесе закон за лиценцирање на компании за онлајн коцкање.

Како да се игра онлајн покер

Има неколку варијанти на покер, а повеќето се разликуваат по начинот на делење на картите. Различните варијанти на покер што постојат се straight poker, stud poker, draw poker и community poker.

Straight poker – Ова е најстарата варијанта на покер во која на играчите им се делат пет карти свртени надолу. Вложувањето се одвива во еден круг, а играчите можат да го подигнат влогот или повторно да го подигнат облогот на друг играч.

Stud poker – Во оваа варијанта, на играчите им се делат карти наизменично. Картите првично се свртени со лицето надолу и се откриваат подоцна. Овој вид покер се игра во неколку рунди, а облозите се ставаат по секое коло. Најпопуларниот Stud poker е Seven Card Stud, во која играчите добиваат по седум карти, а целта е да се спојат најдобрите пет.

Draw poker – Секој играч добива пет карти свртени надолу во овој тип на покер. На играчите им е дозволено да ги отфрлат непотребните карти, но по првичната рунда на обложување.

Community poker – Кога станува збор за онлајн покер, ова е најпопуларниот тип на покер. Во него, на играчите им се делат помалку карти од потребниот број за да се состави „раката“. За да можат играчите да ја соберат „раката“, заедничките карти се делат свртени нагоре и тие се комбинираат со картите што ги имаат играчите и така се составува комплетната „рака“, додека најдобрата победува.

Придобивки од онлајн покер

Во споредба со играњето покер во класична смисла, онлајн покерот е многу подобар за почетници и овозможува да ја вежбате играта од вашиот дом благодарение на бесплатните маси кои постојат, каде можете да играте со виртуелни пари. Бидејќи онлајн покерот не се разликува од традиционалниот покер, играчите кои знаат да играат традиционален покер лесно ќе се навикнат на онлајн покер.

Меѓу предностите на онлајн покерот е тоа што никој не може да биде измамен, а почетниците на некој начин се заштитени од правење нелогични грешки. Играчите можат да ги изберат масите на кои ќе играат и можат да одлучат колкав ќе биде минимум облогот на таа маса.

Онлајн покер
Онлајн покер

Casino Holdem покер

Ова е една од поновите верзии на покер со неколку многу едноставни правила и е многу популарна. Casino Holdem е речиси идентичен со Texas Holdem покерот, иако со една исклучително голема разлика, а тоа е дека во Casino Holdem играчот игра против дилери, додека во Texas Holdem игра против други играчи.

Видео покер

Секој што влегол во казино барем еднаш наишол на машина за видео покер, а овие покер апарати се многу популарни откако влегле на сцената на казиното во 1970-тите. Има неколку причини зошто не треба посебно знаење за видео покер. Во основа правилата се прилично едноставни, а видео покерот нуди и високите исплати. Исто така, уште една важна причина за популарноста на видео покерот лежи во фактот што тој има ниска домашна предност, помала отколку во другите казино игри, а играчот добива шанса да освои големи добивки.

Предноста на видео покерот е што играчите можат сами да го играат, да имаат анонимност и да нема притисок кој секогаш е присутен кога се игра покер во живо. Играчите не се занимаваат со дилери или други играчи, што им олеснува на многумина.

Постојат голем број на различни видови на видео покер достапни за играчите во онлајн казина. Поради оваа причина, играчите мора да обрнат внимание на правилата и видовите на добитни комбинации што ги нуди покерот. Од голем број на видео покери, овие пет се меѓу најпопуларните: Jacks or Better, Deuces Wild, Double bonus poker, Double double bonus poker i Pick’em Poker.

Каде да се игра онлајн покер

Веројатно би било идеално за некои играчи да живеат до казино каде што би можеле да играат покер во живо, но таквите случаи се ретки и затоа луѓето се свртуваат кон онлајн покер кои можат да го играат од удобноста на својот дом, но сепак да го имаат истото чувство на играње како во живо – додека играте пртоив други луѓе за вистински пари. Постојат голем број на онлајн покер страници на Интернет, но пред играчите да се одлучат за одредена локација, треба да истражат кои онлајн казина работат легално и кои нудат најдобро можно искуство на играчите.