Секој кој барем еднаш бил во класично казино, можел да види толпа луѓе кои стојат околу масата за рулет. Големата возбуда што владее околу овие маси постојано привлекува нови луѓе да влезат во светот во играта.

Поради оваа толку голема популарност, многу луѓе се обидуваат да ја најдат истата возбуда и искуство во онлајн казината. Повеќето казина нудат барем неколку маси за рулет, а некои дури имаат и живи верзии на оваа игра. Штом играчот ќе ги разбере правилата на рулетот, тоа може да биде добра забава што им нуди на играчите шанса за возбуда и секако освојување на пари.

Историја на рулет

Кога станува збор за историјата на играта, постојат неколку верзии, а една од нив е дека монасите од Доминиканската Република ја донеле оваа игра во Кина. Сепак, јасно е дека некои други верзии на игри од старите Римјани се одговорни за појавата на рулет. Меѓутоа, кога станува збор за докажани приказни за потеклото, првиот таков документиран податок доаѓа од 17 век од Франција. Според тоа, за создавањето на рулетот е одговорен математичарот Блез Паскал, кој дошол до него обидувајќи се да открие машина со бескрајно движење. Неговиот изум подоцна станал рулет, а самото име рулет потекнува од францускиот збор за мало тркало. Најраната година во која рулетот се играл во сегашната форма е 1796 година во Париз. До почетокот на 19 век, нулата беше црвена, додека двојната нула беше црна, но тоа предизвика конфузија, па подоцна овие полиња беа обоени со зелено и таа боја стана главна асоцијација за рулет во онлајн казината.

Во 19 век рулетот како многу интересна и забавна игра се рашири низ Европа и САД, станувајќи една од најпознатите и најпопуларните казино игри. Кога Германија го забрани коцкањето некаде пред втората Светска војна, почна да се развива Монте Карло, кој со текот на времето стана коцкарска мека во Европа и таму започна развојот на рулетот со една нула, кој се прошири во целиот свет, додека во САД остана доминантна рулет играта со двојна нула. Монте Карло и Лас Вегас беа центарот на коцкањето во Европа и во САД, а во 70-тите почнаа да никнуваат казината низ светот, додека од првите години на 21 век стана достапна онлајн верзијата која допре буквално до сите.

Од најраните денови на рулетот, се појавија многу различни типови, а најголемите разлики се помеѓу европскиот со една нула и американскиот со една и две нули. Во 2016 година, првиот рулет со тројна нула беше претставен во Лас Вегас. Оттогаш, неколку други казина исто така ја воведоа оваа верзија на рулет. Сепак, најпопуларните верзии на рулет се оние со една нула или верзија која има и една и двојна нула. Интересно е што ако се соберат сите броеви на рулет од 0 до 36, збирот е 666, односно таканаречениот „Ѓаволски број“.

Основни правила на рулет

Како што веќе споменавме, на француски зборот рулет всушност значи мало тркало. Рулетот можеби на прв поглед изгледа комплициран, но во реалноста се состои од само три дела – точка, топки и маса за рулет. Без разлика дали играчите играат во живо или онлајн, ќе видат дека на масата и тркалото има броеви од 1 до 36, како и една нула. Казината во САД имаат различна верзија на рулет бидејќи нивните маси и тркала имаат зелена двојна нула. Броевите се во црвена и црна боја, освен нулите и двојните нули кои се претежно зелени. Кога играчите сакаат да го стават својот облог, тие можат да избираат помеѓу различни типови на влогови и што сакаат да играат, а во зависност од тоа, нивните евентуални добивки ќе се разликуваат бидејќи секој облог има различна вредност и различна шанса за победа.

Во онлајн игрите, играта започнува во моментот кога играчот го става облогот. Ова значи дека играчите можат да изберат дали да играат брзо или бавно бидејќи играта нема да започне додека не стават облог. Сепак, ова не важи за играње онлајн во живо бидејќи играчите потоа имаат 15 до 30 секунди да одлучат каков вид на облог сакаат. Дилерот, познат и како крупиер, ја фрла топката во спротивна насока од онаа во која се движи тркалото на рулетот. На вистинските маси во Лас Вегас, дилерот ќе објави кога играчот повеќе не може да се обложува. Во моментот кога топчето ќе биде фрлено, нема повеќе можност за промена на улогите. Кога топката ќе застане во точка, таа ќе застане на одреден број или боја. Ако играчот погодил боја, број или дел ќе добие одредена победа во зависност од вложениот облог. Во спротивно го губи облогот. Играчите не се ограничени на обложување само на еден број, се додека се во минималните и максималните граници на масата, можат да стават онолку облози колку што сакаат, без разлика дали се работи за помал или поголем број.

Рулетот е една од најпопуларните игри за нови играчи во казината поради фактот што е прилично лесен за учење и дава шанса за богати добивки, слични на Baccarat. Иако постојат многу варијанти за обложување, доколку играчот одлучи да игра само на црвено или црно, тој би имал приближно 50/50 проценти шанси да го врати својот облог. Сепак, секогаш треба да запомните дека нулата и двојната нула се зелени, што му помага на казиното да има мала предност.

Варијации на рулет

Во модерно време, добриот рулет постои во многу варијанти, а тоа зависи исклучиво од понудата на одредено казино. Генерално, играчите најчесто се среќаваат со две варијанти на рулет: американски и Европски или француски рулет.

Американски рулет

Како што сугерира неговото име, овој вид на рулет е карактеристичен за казината во САД, иако оваа верзија на рулет може да се најде и во некои казина во Европа. Главната разлика помеѓу американскиот и францускиот рулет е во распоредот на броевите, бидејќи американскиот рулет е дизајниран на тој начин да ја направи играта побрза. Сепак, постои една значајна разлика во американскиот рулет, а тоа е постоењето на поле означено како двојна нула, што ја зголемува предноста што ја има казиното во однос на играчот. Процентуално предноста е 5,4 отсто со двојна нула, така што за играчите американскиот рулет е поризична игра, поради што веројатно би било подобро да се избегне, бидејќи шансите се поголеми со европски или француски рулет.

Американски рулет
Американски рулет

Европски и француски рулет

Нема голема разлика помеѓу овие два рулета бидејќи и европскиот рулет се базира на француски, поради што се многу слични. Францускиот рулет е верзијата од која потекнуваат сите други рулети. Правилата на францускиот рулет ги имаат истите правила како европскиот, кој има 37 броеви и нула, во споредба со американскиот каде покрај нула има и двојна нула. Токму постоењето на двојна нула во американскиот рулет ги зголемува шансите за губење пари на играчот. Разликата помеѓу францускиот и европскиот рулет е распоредот, а францускиот рулет има предност бидејќи постои правило La partage, што значи дека играчот добива половина од својот влог ако топката застане на нула.

Стратегија за рулет

Кога играчот почнува да игра, може да проба неколку работи за да види кој тип на стратегија во рулет најмногу му одговара. Како што играчите развиваат свои методи и техники со текот на времето, тие ќе разберат како да се однесуваат и како да играат кога победуваат, губат и колку да инвестираат во такви ситуации. Како што играчите ги користат овие стратегии, ќе видат дека некои од нив, како и други популарни техники, се користат со ставање еднакви облози. Ова значи дека играчите ќе го намалат или удвојат следниот облог во зависност од тоа дали освоиле или изгубиле пари. За целосно искористување на сите потенцијални стратегии, играчите мора да обрнат внимание во секоја рака и да ставаат паметни облози.

Играчите треба да запомнат дека обложувањето е секогаш коцкање. Затоа, дури и ако играат според достапните стратегии секој пат, нема гаранција дека ќе можат да освојат пари. Наместо тоа, сите овие методи се развиени за да им помогнат на играчите да играат онлајн или во живо подолго време. Користејќи ги овие стратегии, играчите веројатно нема да освојат многу пари, но исто така нема да изгубат многу. Сепак, најдоброто нешто за нив е да престанат да играат кога се во победничка серија и да имаат можност да си одат дома со солидна сума на пари. Овие стратегии можат да им помогнат на играчите да влезат во серијата. Најдобро би било играчите да ги испробаат овие стратегии за да видат која најмногу им одговара кога играат во онлајн казино, а најдобри стратегии за победа во рулет се Martingale, Grand Martingale, Reverse Martingale, Fibonacci и D’Alembert.

Martingale стратегија

Една од најчестите стратегии за коцкање што се користи во рулет е стратегијата Martingale. Според оваа стратегија, играчот го удвојува својот облог се додека не победи. Без разлика на облогот што го става играчот, тој може да го искористи тој облог. Ако играчот штотуку почнува да игра, се препорачува да се обложуваат на облози чиј исход е посигурен, како црвено/црно или помало/поголемо, бидејќи се исплаќаат во сооднос 1:1. Шансите играчот да победи се околу 50 проценти што значи дека може да добие неколку облози по ред. Без разлика за каков облог ќе одлучи играчот, тој мора да го удвои облогот секој следен круг кога ќе загуби.

Стратегија Reverse Martingale

Стратегијата за рулет Reverse Martingale следи слични правила како стратегијата Martingale, но обратно. Наместо да го удвоите вашиот облог кога ќе изгубите рака, тој се зголемува кога ќе победите. Ова нуди корист од минимизирање на штетата кога ќе изгубите. Единствениот недостаток на оваа стратегија е дека ќе треба да бидете во победничка серија пред да видите значително враќање на парите.

Европски рулет
Европски рулет

Стратегија на D’Alembert

Стратегијата за рулет D’Alembert е уште една која е посоодветна за облози со еднакви коефициенти како црвено/црно. Ова е стратегија со релативно низок ризик што значи дека играчите веројатно нема да изгубат или да освојат многу пари на секој облог. Оваа стратегија е слична на другите облози, а следниот облог на играчот зависи од тоа што се случило во претходната игра.

Ако го освоите облогот, ја намалувате вашата сума за обложување за еден. Кога ќе изгубите, треба да го подигнете износот на облогот за еден. На пример, ако започнете со 2 долари на црвено и изгубите, треба да се обложувате со 3 долари на следниот облог. Со оваа стратегија, како и другите оние на оваа листа, треба да одлучите колку можете да си дозволите да изгубите пред да добиете. Исто така, треба да одлучите колку сакате да освоите пред да одите подалеку. На тој начин, можете да ги одржите загубите на минимум.

Стратегија на Фибоначи

Низата Фибоначи е позната уште од почетокот на 13 век, поточно од 1202 година. Малкумина не слушнале за оваа низа. Стратегијата за рулет Фибоначи се заснова на познатите Фибоначи броеви – низа од броеви што е збир на двата броја пред еден број. Оваа низа изгледа вака:

1 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 34 – 55 – 89 – 144 – 233 – 377 – 610 – 987

Оваа стратегија може да се користи во црвени/црни или парни/непарни облози и со нејзина помош играчите можат да освојат пари со мали зголемувања. Кога играчите ја следат оваа стратегија, треба да го зголемат облогот кога ќе изгубат. Меѓутоа, кога ќе победат, играчите треба да го намалат облогот за претходните два броја по ред. Оваа техника може да биде малку комплицирана за новите играчи да ја следат на вистински начин и веројатно најмногу ќе имаат корист од хартијата и пенкалото за да можат правилно да ја користат стратегијата и да имаат увид во нивните облози во секое време.

Како да се обложувате на рулет

Кога играчите играат рулет онлајн, тие можат да изберат колку сакаат да вложат. Ако играат во живо, ставаат чипови на саканите броеви. Кога играчите ставаат облози, важно е да знаат дека нулата и двојната нула не се парни/непарни и црвени/црни, што значи дека нема да остварат добивка ако топката застане на нула. Сите проценти за погодок се засновани на една точка на европскиот рулет, кој има еден број помалку од американскиот рулет. Бидејќи американскиот рулет има двојна нула, шансите на играчот за добивка се намалуваат ако игра таква верзија. Во рулет, играчите ставаат многу различни облози, но некои од најпопуларните се игра со броеви, игра со бои, игра со парни/непарни броеви, игра со интервал, групна игра, надворешни и внатрешни влогови.

Игра со броеви

Во овој тип на обложување играчот може да се обложи на кој број ќе застане топката следниот пат, а доколку успее да ја погоди ќе добие 36 пати повеќе пари од првичниот облог. Исто така, постои можност за играње на повеќе броеви кога чиповите се сместени помеѓу два или четири броја, што ја зголемува можноста за освојување 18 или 9 пати повеќе пари од почетниот влог, во зависност од тоа дали се работи за два или четири броја.

Игра со боја

Ова е облог за бојата на бројот каде што ќе застане топката, а може да биде црвена или црна. Половина од полето за рулет е црвено, а другата половина е црно, освен полето нула кое е зелено. Ако топката застане на црвено, победници се сите оние кои се обложиле на црвено, а истото важи и за црно. Ако играчот ја погоди вистинската боја, тој добива двојно поголема вредност од влогот.

Парен / непарен број

Ова е игра слична на обложувањето во боја, освен што играчите се обидуваат да погодат дали топката ќе застане на парен или непарен број. Исплатата е иста како и при играње на боја, односно ако играчот погоди добива двојно поголема вредност од влогот.

Игра во интервали

Играчите имаат можност да играат на кој интервал топката ќе застане, а интервалите се од 1 до 12, од 12 до 24 и од 24 до 36. Поентата е да се погоди дали топката ќе застане на мал, среден или голем број и ако играчот погоди добивката ќе биде три пати поголема од неговиот влог.

Групна игра

Оваа игра е многу слична на обложувањето на интервали, со таа разлика што играчите се обложуваат на три различни групи на броеви кои не се директно поврзани. Броевите што играчот ги избира може да се наоѓаат каде било на масата и не мора да бидат еден до друг.

Внатрешни и надворешни улоги

Пред да започне играта, играчите можат да изберат од неколку различни улоги за играње. Двата најважни концепти во играта се таканаречените „внатрешни“ и „надворешни“ улоги. Обложувањето на еден број е интерен облог и во случај на победа играчот добива 36 пати повеќе од вложениот износ. Во ваква игра шансите за победа се мали, но добивките се големи.

Надворешниот влог е помалку ризичен начин за играње и во овој концепт играчот може да се обложи на неколку броеви одеднаш врз основа на комбинација од можни броеви. Tие може да бидат големи групи на броеви, без разлика дали се само бројки на црни полиња или само парни броеви и без разлика што ќе избере играчот, неговите добивки ќе бидат многукратно поголеми од влоговите. Исто така, можно е играчот да се обложи на 12 броеви одеднаш, односно на првата, втората и третата колона, а доколку биде успешен, неговите добивки ќе бидат три пати поголеми од влоговите.

Мамење во рулет

Отсекогаш имало такви кои мислеле дека имаат разработен систем за мамење на рулет кој им гарантира победа. Меѓутоа, барем до сега никој не успеал да го победи рулетот со мамење.

Многумина го сметаат и постоењето на стратегии за рулет како начин на мамење, но тоа се само системи кои им даваат на играчите малку поголеми шанси за победа и исто така можат да им помогнат да не изгубат многу пари. Секој сериозен играч знае дека рулетот е невозможно да се измами.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*