Историјата на играта Бакарат датира повеќе од 500 години, а самата игра потекнува од Италија. Стотици години, бакарата била позната како игра наменета исклучиво за аристократи.

Играта го добила името од италијанскиот збор за нула, односно „бакара“, бидејќи во самата игра сите десетки и карти со слики вредат нула поени. Подоцна, играта ќе го земе името на француската адаптација, односно baccarat. Таа е една од казино игрите што лесно ги освојува играчите покрај слотови и рулет, пред се поради фактот што играчите имаат многу добра можност релативно брзо да заработат сериозна сума на пари. Сепак, во исто време, играчот може многу брзо да остане без пари ако не игра со потребната доза на претпазливост.

Историјата на потеклото на бакарат е доста интересна. Наводно се заснова на стара етрурска легенда за девица која била принудена да фрли деветстрана коцка за да си ја одреди сопствената судбина. Да фрли 8 или 9 ќе добиела статус на свештеничка, ако фрли шест или седум можела да преживее, но во егзил. Ако фрли помалку од шест, ќе се удави во океанот. За среќа на денешните играчи, правилата се помалку строги во бакарат.

Со развојот на онлајн верзијата на играта, бакарат стана повеќе игра за секого отколку првичната претпоставка дека е резервирана само за аристократијата. Секој кој е вистински обожавател на тајниот агент 007 или Џејмс Бонд сигурно забележал дека тој фрла коцки во едно од казината во секој филм – токму Џејмс Бонд игра бакарат, а самата игра не е комплицирана за учење. Оваа игра сега е достапна во секое казино и е една од најпопуларните казино игри.

Правила за бакарат

Во стандардна бакарат игра, дилерот на казино ќе користи помеѓу шест и осум шпилови со карти за играње, исто како што е случајот со блекџек. Пред да започне било што, мора да се стави облог на играчот или банкарот и играта започнува кога на играчот и на банкарот ќе им се поделат карти. Важно да се знае за бакара е дека играчот не е ограничен на играње само на раката на играчот, но исто така нема секогаш да освои добивка кога играчот ќе победи.

Кога станува збор за играње бакарат на интернет, картите автоматски му се делат на играчот, речиси без доцнење. Сепак, играчите треба да знаат дека ако играат на маса во живо во онлајн казино, картите ќе им бидат поделени од таканаречените „чевли“, пластични уреди кои држат картички и му олеснуваат на дилерот да извлече една карта на време кога е потребно.

Првата карта му се дели на играчот откриена, односно со лицето нагоре. Тогаш банкарот ја добива првата карта и таа се става во неговото поле на масата. Потоа играчот добива друга карта, а потоа друга карта за банкарот. Кога картите се делат, играчот мора да го собере бројот на поени што ги имаат двете раце кај играчот и кај банкарот. Десетки и карти со слики (џандар, крал и кралица) вредат нула поени. Асот вреди поен, додека сите преостанати карти вредат колку што е нивната вредност (на пример – пет срце вреди пет поени).

Меѓутоа, ако бројот на поени во раката на играчот е поголем од десет, тогаш играчот ја зема втората цифра од вкупниот број за да го одреди вкупниот број на поени. На пример, играч со четворка баклава и девет лист всушност ќе има само три поени, бидејќи четири и девет се се собираат и се добива број 13. За да може играчот да ја добие играта, неговата рака мора да биде најблиску до бројот девет. Ова значи дека ако играчот собрал осум поени, а банкарот седум, играчот ќе биде победник во таа рака.

„Природна“ победа

Таканаречената „природна“ победа може да се добие ако на играчот му поделат карти со вкупен збир осум или девет. Ова е „природна“ победа, а кога тоа ќе се случи, картите повеќе не се делат и влоговите се исплаќаат.

Бакарат
Бакарат

Кога на играчот му е потребна друга карта

Кога станува збор за бакарат, во оваа игра раката на играчот е секогаш прва што завршува. Самиот играч одредува кога и дали ќе му треба трета карта, во зависност од вкупниот број на поени што ги има. Ако бројот на поени е осум или девет, тогаш нема потреба од трета карта и нема да се делат повеќе карти. Играчот застанува, односно не извлекува повеќе карти, кога има вкупно шест или седум. Меѓутоа, ако играчот има вкупно нула до пет поени, тогаш му е дозволено да извлече уште една карта освен ако банкарот веќе има вкупно осум или девет. Во тој случај, банкарот добива и тикетите повеќе не се делат, а влоговите се исплаќаат.

Правило – трета карта за банкарот

Правилото на трета карта постои и кај банкарите, но тоа е нешто поразлично отколку кога станува збор за трета карта за играч. Доколку играчот не извлече дополнителна карта по првите две, на банкарот му е дозволено да извлече дополнителна карта ако неговата рака има вкупно нула до пет поени. Меѓутоа, ако неговата рака има сума од шест или седум, банкарот не може да извлече дополнителна карта. Сите други раце всушност зависат од тоа што играчот ќе извлече како трета карта. Затоа, се препорачува кога играчите играат први, да имаат инструкции да разберат што точно се случува во текот на играта.

Ако играчот извлече девет, десет, карта со слика (џандар, крал, кралица) или кец како трета карта, тогаш банкарот влече кога има сума помеѓу нула и три, а не вчеќе ако има помеѓу четири и седум. Во случај играчот да извлече осум како негова трета карта, тогаш банкарот го извлекува ако има помеѓу нула и два, а не извлекува ако има меѓу три и седум. Кога играчот извлекува шест или седум како трета карта, банкарот влече ако има сума помеѓу нула и шест, а не ако има седум. Извлекувањето четворка или петка како трета карта на играчот значи дека банкарот ќе извлече карта ако има меѓу нула и пет, додека не може да го стори тоа ако има шест или седум. Двојка или тројка како трета карта за играчот подразбира дека банкарот влече само ако има сума помеѓу нула и четири, но не влече ако има помеѓу пет и седум.

Откако ќе се извлече третата карта, се брои вкупниот број на поени од сите раце. Тогаш не се делат дополнителни карти и како и во другите случаи, победува оној што има сума поблиску до девет. Кога играчите играат бакарат во онлајн казино, можат релативно брзо да научат како се игра и тоа само по неколку поделени раце. Поинаква е ситуацијата кога играчот игра автоматизирана верзија, бидејќи тогаш има време да се увери дека ги разбрал сите настани во секоја рунда.

Нерешен исход во бакарат

Ако играчот и банкарот имаат ист вкупен број на поени во рацете по завршувањето на играта, резултатот е нерешен. Ова значи дека облозите ставени на банкарот и играчот се враќаат. На тој начин играчите не губат пари, но и нема да освојат ништо. Единствената ситуација кога играчот може да се исплати е ако се обложи дека ќе има нерешено, во тој случај исплатата е помеѓу осум спрема еден и девет спрема еден.

Како да вложувате во бакарат

Кога играчот ќе научи како и на кој начин се игра бакарат, тоа што следи е да научи како да вложува пари на вистински начин. Малку стратегија во бакарат може да направи од оваа игра – прилично профитабилна игра за играчот. Постојат неколку правила што треба да се следат за играчите да можат да освојат поголем дел од парите што ги инвестираат кога играат бакарат во онлајн казина.

Никогаш не инвестирајте пари во нерешено

Во овој тип на обложување, куќата има 14,4 проценти шанси за победа. Тоа значи дека играчот ќе изгуби 14,4 од вложените 100 денари. Бидејќи има многу променливи кои одредуваат дали играта бакарат ќе заврши нерешено, ова е една од најлошите односи што може да ги добие еден играч. Иако исплатата може да биде многу вредна, едноставно не вреди да се обидувате да се обложувате на нерешено. Од друга страна, Банкарот има домашна предност од 1,06, а играчот 1,24 и облозите на нив се многу поисплатливи.

Бакарат
Бакарат

Облог на банкар

Кога играчот ќе одлучи да игра бакарат, обично е најдобро да вложи пари во банкарот. Тој освојува нешто повеќе од 50 проценти од сите игри, поради што е добар избор. Сепак, треба да знаете дека голем број онлајн казина, како и класичните, наплаќаат пет проценти за облозите на банкарот. Дури и со тоа знаење, речиси секогаш е подобро играчот да го стави својот прв облог на банкарот.

Инвестирајте во банкарот додека не изгубите

Како и во секоја онлајн казино игра и овде треба да ја искористите максималната победничка серија. Бидејќи веќе утврдивме дека банкарот има малку поголеми шанси да влезе во победничката серија, секогаш е добра идеја да продолжите да инвестирате во банкарот доколку победи по првиот облог на играчот. Се подразбира дека секој облог се уште ќе ги има истите коефициенти против куќата, така што играчите не треба да бидат премногу самоуверени или агресивни кога инвестираат бидејќи нема гаранција дека победничката серија ќе продолжи или воопшто ќе се случи.

Пауза

Традиционалната верзија на бакарат е малку побавна од нејзината онлајн верзија. Во класичниот бакарат, може да има помеѓу 35 и 40 потези за еден час игра, но ако се игра онлајн, се е многу поинаку. Тогаш играта е многу побрза и играчот лесно може да помине низ 150 до 200 потези за само еден час игра. Затоа играчите треба да успорат. Справување со 200 потези во еден час, дури и кога можноста за губење е 1,06 може да биде пресудно за билансот на играчот ако среќата наеднаш се промени. Затоа, на секои 20 до 30 минути, играчот треба да се брои, да ги провери неговите добивки и загуби и да одлучи дали ќе продолжи да игра или не.

Стратегии за вложување

Во бакарат, постојат многу различни стратегии кои играчот може да ги избере кога ќе одлучи да игра во онлајн казино. Се разбира, најдобрите стратегии се секогаш оние кои се лесни за разбирање и кои даваат најголема можност да се победи и да се добијат пари.

Вложување само на едната страна

Иако оваа стратегија изгледа премногу едноставна, таа може да биде многу корисна за играчот. Во оваа стратегија, играчот може да инвестира само на едната страна, банкарот или играчот. Кога ја избира оваа стратегија, таа го става играчот во позиција да ги зголеми своите шанси за победа. Сосема нормално е играч и банкар во одреден момент да добијат мала предност. Затоа, ако играчот се одлучи за едната страна и остане на таа стратегија, неговите шанси барем да биде на нула до крајот на периодот за вложување пари се нешто подобри. Кога играчот ќе се одлучи за таква стратегија, многу е важно никогаш да не си дозволи да изгуби повеќе од три раце по ред. Нерешено не се брои како загуба, но ако играчот загуби три по ред, тогаш најдобро е да прескокнете неколку делења, да смените табла и да чекате среќата повторно да се врати.

Прекин на двојна победа

При играњето бакарат најчесто ќе се случи победа на играчите, потоа победа на дилерот, како и двојна победа, односно две победи по ред. Честопати, победите на играчите или банкарите ќе се случуваат во мали серии или во низа или во простор од неколку карти. Ако играчот забележи дека постои шема во која играчот и банкарот наизменично победуваат, треба да инвестира во тоа. Кога играчот губи затоа што имало двојна победа, односно две победи по ред на банкар или играч, треба да вложи двојно помалку во следната рака. Ако банкарот е победник во првите две раце, играчот треба да се обложи двојно повеќе на победа на играчот во следната рака. На овој начин играчот го пробива противникот, но во исто време и понатаму си ги задржува парите.

Бакарат во други верзии

Постојат неколку варијанти на бакарат, вклучувајќи мини бакарат. Во оваа верзија популарните казино игри се се помалку, па пониски се и минимум за играње на маси. Супер 6 е уште еден од разновидните бакарат верзии во кој се исплаќаат пари од банкарските депозити, што се разликува од класичните 95%. Меѓутоа, во оваа верзија на играта, кога банкарот ќе победи со шест, тој плаќа само половина од вложените пари.

Заклучок

Кога играчот првпат ќе почне да игра бакарат на интернет, би можело да биде добра идеја да води статистика или да се следат победите на играчите и банкарите на парче хартија. Следењето за да се види што се случило во делењата предходно може да му помогне на играчот да направи покорисна стратегија за вложување пари.