Оваа игра со карти е еден од симболите на секое казино – секако покрај рулетот. Блекџек е популарна игра, како во класичните така и во онлајн казината, а една од нејзините најдобри карактеристики е тоа што е лесна за играње и може да ја игра секој кој може да брои до 21.

Историја

Блекџек стана популарен за време на Првата светска војна, но корените на оваа игра одат многу подалеку од тој период. Во втората половина на 18 век, во Франција постоела вообичаена игра наречена „Vingt-et-un“ или 21. Денес таа уште е позната како 21 или блекџек, додека името ајнц е исто така одомаќено. Името блекџек доаѓа од посебните шанси да победи играчот ако добие комбинација од кец лист и џандар (Џек на англиски), или црн Џек или Блек Џек во оригиналот. Ова повеќе не е дел од правилата на играта, но остана оригиналното име.

Денес, таа е една од најпопуларните игри во онлајн казината поради неговите едноставни правила и стратегии. Блекџек е покомплициран од онлајн слот машините, но бара помалку вештина од, на пример покер, што го прави совршена игра за повеќето луѓе. Се додека играчите имаат одредена вештина во играта и одредено познавање на стратегијата, шансите против казиното се поголеми во споредба со другите игри во онлајн казиното.

Во оваа онлајн игра со карти, потребна е само една личност или играч. Меѓутоа, ако онлајн казиното нуди блекџек во живо, ќе може да играат најмногу седум играчи на една маса со дилерот. Она што го прави блекџекот различен од покерот е фактот што играчот не се натпреварува со други играчи. Наместо тоа, секој играч на масата се натпреварува против дилерот и се обидува да ја победи неговата „рака“.

Ако некој играч е нов во блек џек и сака да оди во класично казино за да игра, можеби е добра идеја прво да играте неколку рунди онлајн блекџек. Софтверот во онлајн казината е доста добар за овие играчи кои имаат потешкотии да ги запомнат правилата и стратегиите за играње блек џек. Онлајн казината често ќе имаат инструкции со совети што може да ги следат онлајн играчите.

Онлајн блекџек е многу сличен на класичниот блекџек што се игра во казината во Лас Вегас, но играта се игра онлајн. Темпото на онлајн верзијата секако е многу побрзо. Бидејќи играчите не треба да чекаат дилер да дели карти, како што е случајот во класичното казино, тие ќе имаат впечаток дека побрзо победуваат или губат. Сепак, играчите треба да запомнат дека во онлајн блекџек ја контролираат брзината на играта и можат да ја забават играта доколку сакаат да тестираат стратегија или да размислуваат подолго за секоја „рака“.

Стратегија за Блеџек

За играчите да имаат најголеми шанси и почесто да победуваат отколку да губат кога играат блекџек, важно е да се знаат основните правила и стратегии на играта, да се разбере како да се игра секоја „рака“ на оптимален начин. Тоа значи да размислите која е првата карта на дилерот.

Ако се работи за висока карта како седум, осум, девет, карта со вредност од 10 поени или кец, играчот треба да продолжи да извлекува карти додека не достигне најмалку до 17. Шансите дека дилерот ќе добие најмалку 17 се доста големи. Ова ќе обезбеди играчот да забележи барем нерешено или да го победи дилерот. Дилерот мора да извлече карта додека не добие најмалку 17, додека истото правило не важи за играчот.

Ако дилерот добил помала карта како четири, пет или шест, тогаш играчот треба да престане да ја бара картата кога станува збор за 12 или повеќе. Причината е што дилерот има големи шанси да загуби и играчот треба да го искористи тоа како своја предност. Главната стратегија на играчите во такви ситуации е никогаш да не земаат карта што може да значи пораз и губење на пари. Дури и да нема силна „рака“, најдобро е играчот да почека дилерот да се победи сам себеси. Ако дилерот има двојка или тројка како прва карта, играчот треба да престане да ја бара картата веднаш штом ќе дојде до скор 13 или повеќе.

Друга стратегија за играч со меки раце е да продолжи да бара карта додека неговата рака не достигне 18. Затоа, ако играчот има кец и петка, неговиот вкупен резултат ќе биде шест или 16 и треба да земе барем уште една карта.

Кога станува збор за разделување парови, играчот секогаш треба да го прави тоа кога има пар осмици или асови. За петки, многу покорисно е да се користи опцијата двојно надолу, а исто така никогаш не треба да одвојувате пар четворки. Така, играчите можат да одвојат двојки, тројки или понизог број во зависност од тоа што има дилерот. Ако дилерот има 8, 9, карта вредна 10 поени или кец, тогаш разделувањето не е добра идеја. Пар од шестки никогаш не треба да се одвојуваат освен ако дилерот има слаба карта.

Блекџек
Блекџек

Целта на играта

Како што веќе споменавме, играчите не се натпреваруваат еден против друг туку против дилери. Играчот победува во „раката“ ако се приближи што е можно повеќе до резултатот 21, додека ќе загуби ако надмине 21. Постојат три начини како играчот да го победи дилерот и да ги добие неговите пари.

Првиот начин е играчот веднаш да има скор 21 во првите две поделени карти. Кога ќе се случи нешто вакво, тоа се нарекува природен блекџек.

Без да помине 21, играчот мора да има повисок завршен резултат од дилерот. На пример, ако дилерот има 17, а играчот 18, играчот победува во таа „рака“.

Ако вкупниот резултат на картите на дилерот надмине 21, тоа значи дека тој изгубил. На пример, ако дилерот има 24 во рацете, тоа значи дека сите други кои не надминале 21 автоматски победиле.

Обложување

Ако играчот игра автоматизиран онлајн блекџек со виртуелен дилер, ништо нема да се случи додека не стави облог. Меѓутоа, ако играчот е на маса во живо, тогаш ќе има 10 до 15 секунди за да се обложи. Доколку тоа не го направи во предвиденото време, играта ќе продолжи без него и ќе мора да ја чека следната „рака“ за да се врати во игра. За среќа на играчот, секоја „рака“ не трае предолго, па нема да чека долго за да се врати во игра. Минималните и максималните облози варираат од онлајн казина до онлајн казина, но почесто границата е помеѓу два долари и 500 долари по „рака“.

Делење

Кога играчот ќе стави облог, картите ќе му бидат поделени. Без разлика дали еден играч е на масата или има повеќе, секој ќе добие по една карта свртена нагоре во насока на стрелките на часовникот. Дилерот исто така ќе добие карта. Во следното делење, играчите ќе ја добијат картата свртена нагоре по истиот редослед, но дилерот ќе ја добие картата свртена надолу.

Во шпилот, картите имаат доделена вредност. Од два до десет вредат колку и нивниот број (пет лист вреди пет бода, седум срце е седум и така натаму). Картите со слики (џандар, крал и кралица) вредат по 10 поени. Асовите можат да вредат или 11 или само еден поен.

Европски блекџек
Европски блекџек (еден играч против дилер)

Автоматски блекџек

Ако играчот од првите две карти добие карта од 10 поени и кец, тоа значи дека има вкупно 21, што се нарекува автоматски блекџек. Ако играчот има среќа да освои автоматски блекџек без дилерот да го добие истиот, тогаш играчот ќе добие еден и пол пати повеќе од износот на почетниот влог. На пример, на облог од 10 евра, играчот ќе добие 15 евра со автоматски блекџек. Ако играчот игра блекџек на маса во живо во онлајн казино и друг играч добие автоматски блек џек, тоа нема да влијае на него и нема да изгуби пари. Играчот кој освоил блек џек едноставно ќе ги собере добивките и играта ќе продолжи.

Меѓутоа, ако дилерот добие автоматски блекџек, тоа значи дека сите играчи изгубиле. Ако и дилерот и играчот добијат автоматски блек џек, „раката“ се смета за израмнета и играчот нема да освои пари, но исто така нема да изгуби пари. Сите други играчи на масата ќе останат без пари во оваа ситуација освен ако не добиле автоматски блек џек.

Страничен облог / Осигурување

Кога кец е првата карта на дилерот, тоа значи дека играчите можат да стават страничен облог за да го заштитат целиот износ од нивниот оригинален облог. Страничниот облог може да достигне половина од вредноста на оригиналниот облог и ако дилерот добие природен блекџек, играчот е заштитен и исплатува со страничниот облог.

Ако играчот се одлучи на таков облог, во тој случај дилерот ја проверува картата со лицето надолу. Ако не е карта со вредност од 10 поени, тоа значи дека играчот го губи страничниот облог што му е осигурување и раката продолжува на стандарден начин. Меѓутоа, ако дилерот има природен блекџек, тоа значи дека играчот ќе добие двојно поголем износ од неговиот облог на страна. Кога ќе се појави природен блекџек, тоа значи дека сите играчи кои исто така не освоиле блекџек ги губат своите облози. На глобално ниво, особено кога станува збор за играње онлајн блекџек, осигурувањето е добра идеја за играчите. Невозможно е да се предвиди колку карти во вредност од 10 поени се оставени во шпилот, па затоа е тешко да се предвидат шансите.

Исплата на депозити

Најважното нешто што играчите треба да го запомнат кога станува збор за блекџек е дека штом ќе се плати облогот, тој никогаш не се враќа. Бидејќи играчите играат пред дилерот, ова е мала предност за дилерот и казиното, бидејќи ако играчот надмине 21, тоа значи дека дилерот веднаш го зема својот облог. Дури и ако дилерот надмине 21, таа сума никогаш не се враќа на играчот.

Ако дилерот загуби, сите играчи кои се уште се во играта ќе ја добијат својата исплата. Ако дилерот не изгуби, играчите тогаш го добиваат облогот на играчот со најнизок вкупен резултат од сите нив или му плаќаат на играчот со највисок резултат од сите нив без да надмине 21. Ако играчот и дилерот имаат ист број поени, се смета за нерешено.